2021-01-11 09:00Pressmeddelande

Spårvagnsstäderna lanserar webbinarieserien Spårsnack

Hans Cruse framför en spårvagn i Stockholm.Cruse är kanslichef på föreningen Spårvagnsstäderna

Spårvagnsstäderna smygstartade under hösten 2020 sin nya satsning "Spårsnack" vilket är en webbinarieserie där ämnen som rör spårväg ska kunna lyftas fram på ett kortfattat och informativt sätt. Nu är det dags för lansering på bred front. Webbinarierna är ett sätt att fylla efterfrågan som finns på event mellan våra större arrangemang som Spårvägsforum. 

- Vi är glada att kunna göra denna satsning.  Efterfrågan på webbaserade aktiviteter har ökat och det är troligt att åtminstone delar av efterfrågan kommer att bestå även efter pandemin eftersom man slipper resa utan kan sätta sig framför datorn med en kopp kaffe. Det kommer också göra det lättare för oss att presentera nya intressanta händelser inom sektorn utan att behöva vänta till nästa stora konferens, säger Hans Cruse, kanslichef på Spårvagnsstäderna. 

Satsningen är en del av Spårvagnsstädernas arbete att attrahera fler nordiska medlemmar till föreningen, men man har även blicken inställd på Europa. Därför kommer många av webbinarierna att genomföras på engelska och då under namnet "TramTalks" - för att besökarna snabbt ska veta vilket språk evenemanget hålls på.

- Det behövs mer kunskapsutbyte, både inom Norden men också med resten av Europa, och vi har också märkt att det finns ett stort internationellt intresse för vår verksamhet. Vi är i princip ensamma om att arbeta med detta på ett spårvägsspecifikt på heltid och utan vinstsyfte, därför behövde vi internationalisera oss. Bland annat har vi översatt vår webb till engelska, och försöker så långt det är möjligt att vara tvåspråkiga. Vi hoppas såklart på sikt att detta ska attrahera fler medlemmar i det långa loppet, fortsätter Cruse. 

Spårsnack kommer att publiceras med varierande frekvens, men riktmärket kommer att vara 1-2 gånger per månad. Webbinariet kommer ibland att arrangeras enbart av Spårvagnsstäderna, och ibland i samarbete andra, exempelvis systerföreningar i Sveriges grannländer. De flesta webbinarierna kommer vara öppna för alla men varianter förekommer och de kommer att gå att se i efterhand. Webbinarierna kommer även få en egen grafisk profil, precis som Spårvägsforum för något år sen. Januaris webbinarier kommer att handla om virtual reality i förarträning och hur artificiell intelligens kan användas för att förutspå trängsel. 

Det är en spännande satsning och något helt nytt som vi inte prövat tidigare. Vi vet att våra medlemmar efterfrågat det och nu kan vi äntligen erbjuda det, avslutar Cruse med illa dold entusiasm.

>> Läs mer om webbinariet den 20:e januari här

>> Läs mer om webbinariet den 27:e januari härOm Spårvagnsstäderna

Spårvagnsstäderna arbetar för att det ska bli lättare att bygga spårvägar. Organisationen förmedlar kunskap och främjar samarbete om spårvägsprojekt. Medlemmar är kommuner och regionala kollektivtrafikmyndigheter. Föreningen välkomnar även företag och intresseorganisationer som associerade medlemmar. Spårvagnsstäderna vill underlätta finansieringen och förenkla regelverket för att bygga och driva spårväg. Spårvagnar är miljövänliga och effektiva. De är bekväma för resenären och skapar attraktiva städer.


Kontaktpersoner

Hans Cruse
Kanslichef
Hans Cruse