2019-08-26 13:21Nyheter

Följ med på Spårvagnsstädernas studieresa 1-3 oktober 2019

Bild på spårvagn i Alicante.Spårvagn i Alicante. Bild: Michael Day (CC BY-NC 3.0)

Nu är det dags för föreningens årliga studieresa som i år kommer att gå till Spanien. Under ledning av erfaren guide tar vi oss ner till tre spårvagnsstäder där det finns mycket att inspireras av.

Det är första gången Spårvagnsstäderna besöker Spanien med en delegation från Sverige. Vi kommer under tre dagar få möjlighet att besöka tre väldigt olika spårvägssystem och studera deras olika karaktär ingående. Det finns mycket att lära från de olika städerna som har modern spårväg i olika tappning. En av städerna har satsat mer på regional trafik, medan en annan har ett innovativt sätt att hjälpa människor med synnedsättning i trafiken.

Program

De tre dagarna är i nuläget planerade att ha följande upplägg. Observera att programmet fortfarande är preliminärt och kan komma att ändras. Närmare avresa kommer programmet uppdateras med fler detaljer.

1 oktober - Dag 1 - Alicante
Under morgonen finns det möjlighet att från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn anlända med flyg till Alicante där vi inleder vår studieresa genom att besöka det nya duospårvägssystemet som finns i staden. Vi kommer att se fördelar och nackdelar med att förlägga spårvägen delvis i tunnel, men kommer också att få se hur spårvägen stärkt utvecklingen inte bara i själva Alicante utan också i förorterna och hur miljön förbättrats längs sträckningen. På kvällen äter vi gemensam middag på en restaurang i staden.

I Alicante kommer vi övernatta i två nätter, vilket gör att vi inte behöver byta hotell eller bära bagage mer än på sista dagen till Valencia.

2 oktober - Dag 2 - Murcia
På morgonen kommer vi efter frukost att tillsammans ta bussen eller tåget till Murcia, en timmes färd från Alicante. I Murcia kommer tillgängligheten att stå i fokus. Här används en ny teknik inom spårvägen som gör den extra tillgänglig för personer med synnedsättning eller olika mobiltetsfunktion (eller turister som behöver extra vägledning). Vi kommer att studera hur det funkar i praktiken och få guidning i systemet, samtidigt som vi får en möjlighet att se hur spårvägen i sig påverkat staden. Naturligtvis kommer vi även att kunna titta hur detta relativt lilla system är uppbyggt och hur det påverkat staden. På kvällen åker vi åter till Alicante och äter där gemensam middag.

3 oktober - Dag 3 - Valencia
Sista dagen tar vi oss tillsammans till Valencia, som är en av de större städerna i området. I Valencia är spårvägssystemet helt integrerat med tunnelbana och pendeltåg, vilket gör att det blir lätt för resenärer att använda de olika resesätten. Valencias spårväg öppnade 1994 och var Spaniens första moderna spårväg. Den har sedan dess vuxit med flera nya linjer och hunnit mogna. Här kan vi se hur den moderna spårvägen ser ut 20 år efter öppnandet och vilka utmaningar som finns i ett system som börjar få några år på nacken. Efter besöket tar vi oss sedan till Valencias flygplats där det finns möjlighet att åka hem på eftermiddagen till Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Minsta antal deltagare för att resan ska bli av är 10 personer (maximalt antal personer är 20), och ju fler som anmäler sig totalt desto lägre blir priset. I priset ingår alla transporter från och med ankomst till Alicante till och med transport till flygplatsen i Valencia, samtliga måltider listade i programmet, övernattningar och lokala guider och möten med representanter från de lokala trafikföretagen och andra aktörer involverade i exempelvis systemet för de med synnedsättningar i Murcia.

Guidningen och mottagandet i Spanien kommer att ske på engelska, övrig kommunikation på svenska.

Priser

Den avgift som tas ut för resan är ett självkostnadspris som täcker föreningens utgifter i samband med resan.
Fler än 10 personer - 17 000 kr / person
Fler än 15 personer - 13 500 kr / person
(Observera att moms ej tillkommer på priserna)

Anmälan

Sista anmälningsdag är den 13:e september 2019.
Anmälan gör du genom att maila till hans.cruse@sparvagnsstaderna.se. Observera att anmälan är bindande.

Övrig info

Flygresa ingår ej utan bokas separat av deltagarna själva. Föreslagna flyg kommer att publiceras på denna sida. Varje deltagare är skyldig att själv stå för eventuellt reseförsäkringsskydd under resan med sitt eget försäkringsbolag.


Om Spårvagnsstäderna

Spårvagnsstäderna arbetar för att det ska bli lättare att bygga spårvägar. Organisationen förmedlar kunskap och främjar samarbete om spårvägsprojekt. Medlemmar är kommuner och regionala kollektivtrafikmyndigheter. Föreningen välkomnar även företag och intresseorganisationer som associerade medlemmar. Spårvagnsstäderna vill underlätta finansieringen och förenkla regelverket för att bygga och driva spårväg. Spårvagnar är miljövänliga och effektiva. De är bekväma för resenären och skapar attraktiva städer.


Kontaktpersoner

Hans Cruse
Kanslichef
Hans Cruse