2015-12-18 16:00Pressmeddelande

Historiskt spårvägsbeslut fattat i Lund

null

Under gårdagen tog Lunds kommunfullmäktige ett igångsättningsbeslut gällande spårvägen i Lund. Detta innebär att Sverige får en ny spårvagnsstad.

Det var under torsdagskvällen som det historiska beslutet fattades och bygget av spårvägen i Lund kan nu börja. Beslutet fattades samma dag som Trafikverket och Regeringen meddelade vilka infrastrukturprojekt runt om i landet som skulle få statlig medfinansiering genom stadsmiljöavtalen. Lund får totalt 298 miljoner från staten vilka ska gå till spårvägsprojektet. 

Projektet går nu in i nästa fas, och redan nästa vecka ska förfrågningsunderlag och vagnupphandlingsunderlaget publiceras. Trafikstart beräknas till årsskiftet 2018/2019. 

För resten av Spårvagnsstädernas medlemmar så är projektet mycket intressant, eftersom detta är första gången på länge som Sverige får en ny spårvägsstad.

Spårvagnsstäderna arbetar för att det ska bli lättare att bygga spårvägar. Organisationen förmedlar kunskap och främjar samarbete om spårvägsprojekt.

Medlemmar är kommuner och regionala kollektivtrafikmyndigheter. Föreningen välkomnar även företag och intresseorganisationer som associerade medlemmar. Spårvagnsstäderna vill underlätta finansieringen och förenkla regelverket för att bygga och driva spårväg.

Spårvagnar är miljövänliga och effektiva. De är bekväma för resenären och skapar attraktiva städer.


Om Spårvagnsstäderna

Spårvagnsstäderna arbetar för att det ska bli lättare att bygga spårvägar. Organisationen förmedlar kunskap och främjar samarbete om spårvägsprojekt. Medlemmar är kommuner och regionala kollektivtrafikmyndigheter. Föreningen välkomnar även företag och intresseorganisationer som associerade medlemmar. Spårvagnsstäderna vill underlätta finansieringen och förenkla regelverket för att bygga och driva spårväg. Spårvagnar är miljövänliga och effektiva. De är bekväma för resenären och skapar attraktiva städer.


Kontaktpersoner

Hans Cruse
Kanslichef
Hans Cruse